INFORMASI

NO AKAUN CEC
CEC SERVICES

MAYBANK : 562740132182

JAWATANKUASA CEC"KLIK"


CEC HELPLINE
"click"

MOH DOREH WARIGH
PENGUMUMAN"KLIK"

PENDAFTARAN AHLI BARU"KLIK"

SALAM PERKENALAN AHLI BARU"KLIK"

***UTK PERHATIAN CEC TELAH MENGASINGKAN AHLI & BUKAN AHLI DLM FORUM INI.***



CEC HELPLINE
"click"

MOH DOREH WARIGH
CEC Merchandise
CEC EVENT FOR 2013

DECEMBER
12 - 14 DEC 14 => CEOAG14 KELANA RESORT, SEREMBAN

**DETAIL BAGI PENGARAH PROJEK SETIAP AKTIVITI**."KLIK"

Latest topics
» chery easter club BORNEO
Fri Sep 25, 2015 7:55 am by hiysam

» 2,4 chery
Thu May 21, 2015 7:43 am by n@faiz

» Lokasi Kedai Accessories Kereta Yang OK Area Utara
Sun Mar 29, 2015 8:55 pm by mhdhafiz_aljarumi

» masalah2 minor n major CE
Tue Feb 24, 2015 10:51 pm by zolishak

» salam dari saya
Tue Feb 24, 2015 8:30 am by syamfazli

» Power Window problem...
Mon Feb 16, 2015 4:06 pm by mat2

» Salam Kepada Bakal Pelayar Forum CEC & Bakal Ahli Ahli Baru CEC
Mon Feb 16, 2015 8:08 am by syamfazli

» Salam CEC Pantai Timur
Mon Jan 05, 2015 11:52 am by mizan

» SALAM PERKENALAN DARI NILAI
Thu Dec 04, 2014 1:57 am by zam cecnilai

SOROTAN 2012

CEOAG 2012

MAJLIS2 JEMPUTAN CEO
Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 70 on Tue Oct 05, 2010 3:47 am
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

CEAOG 2014

12 - 14 DIS 2014 KLANA RESORT, SEREMBAN, N9

Sponsorship :




Dengan Kerjasama :





December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


Tips Bagaimana Untuk Tidur Lebih Lena

View previous topic View next topic Go down

Tips Bagaimana Untuk Tidur Lebih Lena

Post by Kzrul on Sat Jun 19, 2010 10:44 pm

Adakah anda seorang yang sukar untuk bangun pada waktu pagi? Rasa mengantuk pada waktu petang? Adakah fikiran anda sentiasa teringatkan tilam empuk, walaupun ketika anda sedang sibuk bekerja pada waktu siang? Ini semua adalah senario biasa di kalangan kita sebenarnya. Bukan kerana kita malas, tetapi ramai antara kita kekurangan suatu aktiviti yang penting dalam hidup kita, iaitu TIDUR. Alahai lenanya dia...hik hik. Malangnya, pada zaman kita semua berlumba-lumba mengejar kemakmuran dan terpaksa bekerja hingga lewat petang atau malam, kita mudah terjebak ke dalam gaya hidup yang tidak sihat. Tahukah anda, banyak sekali hasil penyelidikan membuktikan bahawa tidur dan kesihatan itu adalah saling berkait rapat.

Dalam satu artikel yang saya pernah baca, iaitu hasil tulisan Lawrence Epstein, M.D., Pengarah Perubatan Serantau Sleep Health Centers di Boston, Massachusetts, dan bekas presiden American Academy of Sleep Medicine mengatakan bahawa, kebanyakan orang memerlukan 7 hingga 8 jam waktu tidur semalaman. Tidur ini diperlukan bukan semata-mata untuk menjaga kecantikan kulit dan menyerikan wajah, tetapi ia adalah untuk membantu mengekalkan kesihatan!

Jadi, berhati-hatilah jika anda seorang yang selalu tak cukup tidur. Kerana, kurangnya tidur, boleh menjadi punca beberapa masalah kesihatan. Berikut ini adalah beberapa kesan buruk daripada kurangnya tidur (mengikut satu hasil kajian) ;

-menyebabkan peningkatan berat badan
-menyebabkan tekanan darah tinggi .
-menyebabkan sistem imun kurang berkesan.
-menyebabkan badan jadi lemah dan lesu .
-menyebabkan muka jadi tak ceria dan pucat.
-menyebabkan pedih-pedih pada mata dan mata jadi merah.
-mudah tumbuh jerawat pada muka .
-menyebabkan otak berserabut dan tertekan .
-mudah pening kepala .
Jadi, TIDUR itu sangat penting yer. Arwah Mak saya selalu pesan, “Jangan jadi macam musang yang suka berjaga malam. Tidak bagus untuk kesihatan. Tetapi, kalau jaga malam untuk buat qiamullail. Dipersilakan.........! Sangat-sangat digalakkan.

Ada banyak kelebihan dan rahsia orang yang selalu buat qiamullail ni. Apapun, dalam entri kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda bagaimanakah cara kita boleh mendapat tidur dan rehat secukupnya pada waktu malam. Berikut adalah beberapa tips yang saya amalkan dan mungkin juga anda boleh amalkan untuk mendapatkan tidur yang berkualiti.

Menetapkan rutin waktu tidur yang sesuai. Contohnya, tetapkan waktu tidur anda jam 11.30 malam. Pastikan apabila dah dekat jam 11.30 malam tu, baringlah atas tilam empuk anda. Golek-golek sikit, termenung sikit, berangan sikit, dan jangan lupe baca ayat Quran yang dianjurkan seperti ayat kursi, 3 Qul dan doa tidur.Janganlah pulak, dah dekat kul 11 malam, baru nak terhegeh-hegeh pasang DVD movie kegemaran anda. Nanti syok layan movie, terlajak pulak masa untuk anda tidur. Patut tidur pukul 11.30 malam, tetapi disebabkan layan movie, tidur la pukul 1 pagi. Kan udah tidak cukup tidur dah jadinya tu nanti.
Padamkan semua lampu. Tidur dalam gelap. Sesetengah orang ada juga yang tak boleh tidur dalam keadaan yang terlalu gelap. Apa2pun, ejas la ikut kesesuaian anda. Kalau saya, memang suka tidur dalam keadaan yang gelap gelita.
Tutup semua peralatan yang menyebabkan bunyi bising, contohnya radio ker, TV ker dan lain-lain.
5 minit sebelum tidur, sembur sedikit air freshner dalam bilik tidur supaya udara menjadi lebih segar dan harum gitu.
Sekian, itulah beberapa tips yang saya amalkan dalam memastikan tidur saya lena dan mendapat rehat yang mencukupi. Korang pula bagaimana? Takde apa2 tips ker? yang sesuai untuk kita kongsi bersama....???????

Kzrul
Vice President 2
Vice President 2

Posts : 443
Points : 459
Join date : 31/08/2009
Age : 39
Location : Taman Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: Tips Bagaimana Untuk Tidur Lebih Lena

Post by AmirKT on Sun Jun 20, 2010 12:33 am

bgus tu...tp time world cup ni xleh la nak ikut rahsia tido lena tu nak2 lg time feveret team kalah....hehehe

AmirKT

Posts : 251
Points : 248
Join date : 01/02/2010

Back to top Go down

Re: Tips Bagaimana Untuk Tidur Lebih Lena

Post by Bravotengo on Sun Jun 20, 2010 9:35 am

kalau nak tidor paling lena..
Tido Dlm CE...pasang AC..
wow...

Bravotengo

Posts : 2273
Points : 2418
Join date : 20/05/2010
Age : 44
Location : CEC O28 - kepulauan Mindano

Back to top Go down

Re: Tips Bagaimana Untuk Tidur Lebih Lena

Post by Bro_Sue on Mon Jun 21, 2010 11:01 am

Bro Kzrul......
pass nie kalau nak ajak ko TT, jam 11.00pm kena balik..... hahaha
takut nanti ko tak dpt 7-8 jam tidor
anyway it is a good info
tepuk dada tanya selera
bak kata amirKT....... time worldcup nie waktu tidor aku pun hancus.........
mana taknya team feveret main semua tgh malam, awal pagi

Bro_Sue
Advisor
Advisor

Posts : 3749
Points : 3893
Join date : 23/03/2010
Location : CEC 015 : Selangor

http://tengai5001.blogspot.com/2009/12/chery-easter-jelajah-patt

Back to top Go down

Re: Tips Bagaimana Untuk Tidur Lebih Lena

Post by Mr Mama on Mon Jun 21, 2010 4:06 pm

ye keitu baru tgk game....... klu ade game pulak........... mahu hangus masa tido.hahaaaa..........

Mr Mama
President
President

Posts : 17743
Points : 18401
Join date : 30/07/2009
Age : 55
Location : CEC 001 StoneCold Hill - 0192625856

Back to top Go down

Re: Tips Bagaimana Untuk Tidur Lebih Lena

Post by Mr Mama on Mon Feb 28, 2011 5:00 pm


Doa apabila terganggu dan terkejut ketika tidur atau rasa kesepian









Maksudnya:

Aku
memohon perlindungan dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna
daripada kemurkaanNya dan azabNya, daripada kejahatan hambaNya dan
daripada hasutan syaitan-syaitan dan daripada syaitan mendekatiku.

Mr Mama
President
President

Posts : 17743
Points : 18401
Join date : 30/07/2009
Age : 55
Location : CEC 001 StoneCold Hill - 0192625856

Back to top Go down

Re: Tips Bagaimana Untuk Tidur Lebih Lena

Post by Sponsored content Today at 5:45 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum