INFORMASI

NO AKAUN CEC
CEC SERVICES

MAYBANK : 562740132182

JAWATANKUASA CEC"KLIK"


CEC HELPLINE
"click"

MOH DOREH WARIGH
PENGUMUMAN"KLIK"

PENDAFTARAN AHLI BARU"KLIK"

SALAM PERKENALAN AHLI BARU"KLIK"

***UTK PERHATIAN CEC TELAH MENGASINGKAN AHLI & BUKAN AHLI DLM FORUM INI.***



CEC HELPLINE
"click"

MOH DOREH WARIGH
CEC Merchandise
CEC EVENT FOR 2013

DECEMBER
12 - 14 DEC 14 => CEOAG14 KELANA RESORT, SEREMBAN

**DETAIL BAGI PENGARAH PROJEK SETIAP AKTIVITI**."KLIK"

Latest topics
» chery easter club BORNEO
Fri Sep 25, 2015 7:55 am by hiysam

» 2,4 chery
Thu May 21, 2015 7:43 am by n@faiz

» Lokasi Kedai Accessories Kereta Yang OK Area Utara
Sun Mar 29, 2015 8:55 pm by mhdhafiz_aljarumi

» masalah2 minor n major CE
Tue Feb 24, 2015 10:51 pm by zolishak

» salam dari saya
Tue Feb 24, 2015 8:30 am by syamfazli

» Power Window problem...
Mon Feb 16, 2015 4:06 pm by mat2

» Salam Kepada Bakal Pelayar Forum CEC & Bakal Ahli Ahli Baru CEC
Mon Feb 16, 2015 8:08 am by syamfazli

» Salam CEC Pantai Timur
Mon Jan 05, 2015 11:52 am by mizan

» SALAM PERKENALAN DARI NILAI
Thu Dec 04, 2014 1:57 am by zam cecnilai

SOROTAN 2012

CEOAG 2012

MAJLIS2 JEMPUTAN CEO
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

Most users ever online was 70 on Tue Oct 05, 2010 3:47 am
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

CEAOG 2014

12 - 14 DIS 2014 KLANA RESORT, SEREMBAN, N9

Sponsorship :




Dengan Kerjasama :





December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

View previous topic View next topic Go down

KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by RIE on Mon Oct 11, 2010 1:51 pm

Dear Muslim friends: please be careful





Assalamualaikum wr wb,

GREEN BEAN SOY DRINK Salam semua. Kali ini saya nak sentuh ttg minuman ringan keluaran Yeo Hiap Seng, jenama salah satu pembekal minuman ringan yg tak asing lagi di rantau ini khususnya Singapura dan Malaysia .
Pernahkah anda dengar ttg keluaran produk minuman YHS yg terkini, khususnya minuman kacang soya fusion dgn kacang hijau? Jika anda di Singapura, harap2 baca dulu ya, bahan-bahan yg terkandung dalam minuman ini.


Semasa saya ke salah sebuah pasaraya tempatan, terpandang saya ke arah minuman ini yg saya fikir adalah salah satu lagi keluaran terbaru YHS. Iyerlah, apalah bahan yg nak dibubuh dlm minumankan? So I pick up one and brought to office. Tapi, bila saya baca ingredientsnya........
Cuba lihat kat pic ini. Cuba lihat dekat-dekat.......

Apa ke benda ni? Rupa-rupanya E471 is derived from pig. MasyaAllah, dah takde lagi ke sumber yg baik, yg murni, darimana pihak pengeluar nak dapatkan bahan atau sumber utk membuat produk minuman mereka???? Tidakkah mereka peka dgn pengguna2 Islam yg sememangnya ramai telah terbiasa dgn minuman yg mereka bekalkan atas jenama YHS???

Belek punya belek.....hah, patutlah. Minuman ni diperbuat di....... di negara yg dah mmg dah tersohor bubuh melamine dalam susu!!


Apapun, saya sekedar berkongsi info dan diharap sesiapa yg teringin nak merasa minuman jenama YHS " Green Bean Soy Drink ", lupakan sajalah niat anda tu. Tak berbaloi bahan yg haram jika memasuki dlm tubuh badan kita ni!! Harap dapat sebarkan info ini terutama sekali kpd anak-anak kita yg mungkin kurang arif ttg perkara ini.

Pls forward this message to all your friends :-

Do not drink FANTA APPLE, as it contains (E211, E224) Fat of Pork(PIG)

Pls DO NOT DELETE before you forward to at least one friend.








RIE

Posts : 2124
Points : 2155
Join date : 19/08/2010
Age : 44
Location : CEC 094 ~ Kuantan Pahang

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by Mr Mama on Mon Oct 18, 2010 5:43 pm

PEH.............. PIHAK YG BERWAJIB SEPATUT MENGAMBIL TINDAKAN SEWAJAR NYA NI..............


BRO HELMYAHYA.....................APA TINDAKAN SELANJUT NYA..........

Mr Mama
President
President

Posts : 17743
Points : 18401
Join date : 30/07/2009
Age : 55
Location : CEC 001 StoneCold Hill - 0192625856

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by kayuaran on Mon Oct 18, 2010 6:01 pm

Konpius
E110
Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S
FD&C Yellow No.6; Used in cereals, bakery, sweets, snack foods, ice cream, drinks and canned fish
Source: Chemical/ synthetic
Categories: Color
Status: Halal
Source: http://www.knowledge.hdcglobal.com/hdc/ingredient.php?id=5&id_topic=1


Rujukan terbaik, cuba bandingkan kod E antara 2 website ni

http://special.worldofislam.info/Food/numbers.html

kayuaran

Posts : 560
Points : 557
Join date : 23/02/2010
Age : 38
Location : Kajang , selangor

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by HeLmYaHyA on Wed Oct 20, 2010 11:00 am

salam mr mama...ni first time utk bg pndpt...
dlm kes ni...kita kena buat aduan dkt jakim sbg agensi yg mengeluarkn sijil halal di malaysia...tapi kat kotak minuman ni x nmpk logo halal pun...anyway sila layari web jakim ...www.islam.gov.my...satu lagik ...leh buat aduan ke persatuan pgguna islam malaysia...perkara ni serius..tq rie ats mkluman...mr mama...kwn baru tau nih...nasib baik x pernah minum lagi air nih... Smile

HeLmYaHyA

Posts : 3
Points : 3
Join date : 23/09/2010
Age : 38
Location : KUALA LUMPUR/SERI KEMBANGAN

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by hitrun1534 on Wed Oct 20, 2010 2:14 pm

hmmm baru saya tau , nak kena faham dlm hal sebini , thank you bro for your info


Last edited by hitrun1534 on Wed Oct 20, 2010 5:05 pm; edited 1 time in total

hitrun1534

Posts : 616
Points : 642
Join date : 13/10/2009
Age : 53
Location : Singapore

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by Mr Mama on Wed Oct 20, 2010 3:02 pm

HeLmYaHyA wrote:salam mr mama...ni first time utk bg pndpt...
dlm kes ni...kita kena buat aduan dkt jakim sbg agensi yg mengeluarkn sijil halal di malaysia...tapi kat kotak minuman ni x nmpk logo halal pun...anyway sila layari web jakim ...www.islam.gov.my...satu lagik ...leh buat aduan ke persatuan pgguna islam malaysia...perkara ni serius..tq rie ats mkluman...mr mama...kwn baru tau nih...nasib baik x pernah minum lagi air nih... Smile

TERIMA KASEH DENGAN JAWAPAN YG DI BERI..........TERUSKAN BERFORUM YE.... Very Happy Very Happy Very Happy

Mr Mama
President
President

Posts : 17743
Points : 18401
Join date : 30/07/2009
Age : 55
Location : CEC 001 StoneCold Hill - 0192625856

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by bro_jiwa on Tue Mar 29, 2011 11:33 pm

mde ni dh jd serius ni...agaknyer byk mde haram yg dh msuk ke dlm tbuh kte tanpa disedari...dh jd drh daging kte....sumber yg haram ble dh jd drh daging tidak ada tmpt terbaik bagi dirinye kecuali neraka jahanam...Nauzubillah...di jauhkan kte semua daripadanyer...wspadalah setiap kali kte membeli makanan@minuman..yakinkn mkanan@minuman yg dibeli statusnyer halal..hrp pihak yg berwajib sentiasa memantau perkara sebegini...lebih2 lg kte memberikan makanan@minuman ini kepada anak2 kte yg semakin membesar....semoga kte sntiasa dibawah lindunganNya dan mendapat keberkatanNye...amin

bro_jiwa

Posts : 1079
Points : 1090
Join date : 08/02/2011
Location : CEC 075 Kuantan 013-9885676/9985676

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by RIE on Wed Mar 30, 2011 1:46 pm

Tue le dianye...org sekarang nie nak lepak kt tempat class2 jer...x tau dari mane sumber bahan makanan yg diambil....
kalu rs was2 tue...x yah la g.....

RIE

Posts : 2124
Points : 2155
Join date : 19/08/2010
Age : 44
Location : CEC 094 ~ Kuantan Pahang

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by Kawe Ni Bro on Thu Mar 31, 2011 11:18 am

Tu ler pasal kita solat skrg payah sgt nak dpt khusyuk, klu dpt pun kejap masa memula...pastu mulalah pk nak balik kampung, kunci letak kat mana, ptg ni nak main bola & mcm2 lagilah.....
Mana taknya, hati kita ni kana mcm kain putih, masuk benda haram secara sengaja, confirm terpalit hitam....
Klu x sengaja pun terpalit gak hitam cumanya x berdosa, brp bnyk palit hitam dalam hati kita skrg ni kita sendiri pun dah x tau.....rasanya putih lagi periuk belanga yg baru lepas abis kenduri kawin tu kot.......
Tu yg buat dosa mcm xde rasa apa pun......Astaghfirullahalazim, May ALLAH have mercy......

Kawe Ni Bro

Posts : 213
Points : 213
Join date : 18/01/2011
Age : 37
Location : PD, N9

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by Radenumar on Thu Mar 31, 2011 2:14 pm

Kena pakat2 berhati2 la dengan makanan yang kita beli tuh...Kalau rasa was2 dengan makanan tu baik tak payah beli...Sebab tu anak2 zaman sekarang perangai macam2...punca utama adalah dari pemakanan yg kita berikan kepadanya...

Radenumar

Posts : 9966
Points : 10597
Join date : 30/07/2009
Age : 38
Location : Taman Puncak Jalil

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by Mr Mama on Thu Mar 31, 2011 4:31 pm

Radenumar wrote:Kena pakat2 berhati2 la dengan makanan yang kita beli tuh...Kalau rasa was2 dengan makanan tu baik tak payah beli...Sebab tu anak2 zaman sekarang perangai macam2...punca utama adalah dari pemakanan yg kita berikan kepadanya...


KWE SELALU KLU NAK MINUM PUAS BUAT SENDIRI JE................
Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Mr Mama
President
President

Posts : 17743
Points : 18401
Join date : 30/07/2009
Age : 55
Location : CEC 001 StoneCold Hill - 0192625856

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by Kawe Ni Bro on Fri Apr 01, 2011 11:03 am

Itu yang terbaekkkk punyaaaa...............

Kawe Ni Bro

Posts : 213
Points : 213
Join date : 18/01/2011
Age : 37
Location : PD, N9

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by Mr Mama on Fri Apr 01, 2011 11:04 am

MMG CARI N NAK YG TERBAIK N TERMAMPU JE.............EHEHEE

Mr Mama
President
President

Posts : 17743
Points : 18401
Join date : 30/07/2009
Age : 55
Location : CEC 001 StoneCold Hill - 0192625856

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by RIE on Tue Apr 05, 2011 11:22 am

mINUM LER AIR BIO-AURA...HE,HE,HE,HE

RIE

Posts : 2124
Points : 2155
Join date : 19/08/2010
Age : 44
Location : CEC 094 ~ Kuantan Pahang

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by Mr Mama on Tue Apr 05, 2011 11:29 am

RIE wrote:mINUM LER AIR BIO-AURA...HE,HE,HE,HE


NOK KE............. MEH DTG UMAH KOI........... BANYAK MANE NOK................ HEHEHE

Mr Mama
President
President

Posts : 17743
Points : 18401
Join date : 30/07/2009
Age : 55
Location : CEC 001 StoneCold Hill - 0192625856

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by RIE on Tue Apr 05, 2011 11:32 am

Mr Mama wrote:
RIE wrote:mINUM LER AIR BIO-AURA...HE,HE,HE,HE


NOK KE............. MEH DTG UMAH KOI........... BANYAK MANE NOK................ HEHEHE

ate...kite serupe ...he,he,he....
CE koi pun minum air Bio - Aura gak......he,he,he

RIE

Posts : 2124
Points : 2155
Join date : 19/08/2010
Age : 44
Location : CEC 094 ~ Kuantan Pahang

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by Kawe Ni Bro on Wed Apr 06, 2011 11:40 am

"Kita serupa, hadirku untuk mengubat luka oooooo"...... glamer dulu lirik ni
tapi dlm lirik tu xde bio aura sbb masa tu bio aura x tercipta lagi.......

Kawe Ni Bro

Posts : 213
Points : 213
Join date : 18/01/2011
Age : 37
Location : PD, N9

Back to top Go down

Re: KANDUNGAN GREEN BEAN SOY DRINK

Post by Sponsored content Today at 9:45 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum