INFORMASI

NO AKAUN CEC
CEC SERVICES

MAYBANK : 562740132182

JAWATANKUASA CEC"KLIK"


CEC HELPLINE
"click"

MOH DOREH WARIGH
PENGUMUMAN"KLIK"

PENDAFTARAN AHLI BARU"KLIK"

SALAM PERKENALAN AHLI BARU"KLIK"

***UTK PERHATIAN CEC TELAH MENGASINGKAN AHLI & BUKAN AHLI DLM FORUM INI.***



CEC HELPLINE
"click"

MOH DOREH WARIGH
CEC Merchandise
CEC EVENT FOR 2013

DECEMBER
12 - 14 DEC 14 => CEOAG14 KELANA RESORT, SEREMBAN

**DETAIL BAGI PENGARAH PROJEK SETIAP AKTIVITI**."KLIK"

Latest topics
» chery easter club BORNEO
Fri Sep 25, 2015 7:55 am by hiysam

» 2,4 chery
Thu May 21, 2015 7:43 am by n@faiz

» Lokasi Kedai Accessories Kereta Yang OK Area Utara
Sun Mar 29, 2015 8:55 pm by mhdhafiz_aljarumi

» masalah2 minor n major CE
Tue Feb 24, 2015 10:51 pm by zolishak

» salam dari saya
Tue Feb 24, 2015 8:30 am by syamfazli

» Power Window problem...
Mon Feb 16, 2015 4:06 pm by mat2

» Salam Kepada Bakal Pelayar Forum CEC & Bakal Ahli Ahli Baru CEC
Mon Feb 16, 2015 8:08 am by syamfazli

» Salam CEC Pantai Timur
Mon Jan 05, 2015 11:52 am by mizan

» SALAM PERKENALAN DARI NILAI
Thu Dec 04, 2014 1:57 am by zam cecnilai

SOROTAN 2012

CEOAG 2012

MAJLIS2 JEMPUTAN CEO
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests

None

Most users ever online was 70 on Tue Oct 05, 2010 3:47 am
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

CEAOG 2014

12 - 14 DIS 2014 KLANA RESORT, SEREMBAN, N9

Sponsorship :




Dengan Kerjasama :





December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


masalah2 minor n major CE

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

masalah2 minor n major CE

Post by adie7554 on Tue Jun 05, 2012 11:04 am

salam forumer..sy baru join forum ni...blm lg ada CE..tgah2 duk riki2 apa masalah pro dan kon CE ni...memang amat berminat n akan memiliki MPV ini..insyaalah hujung thn ni...skng tegh buat survay...lau tya kat salesman sure smua OK...so that Y la sy join forum ni ingin berkongsi pendapat dgn otai2 yg mebi sudah menjangkau 4 thn bersama CE dan ada juga yg baru bersama CE...sy yakin mesti ada masalah masing2 so far dgn ikhlas hati geng boleh x share skit masalah2 CE bg bakal user seperti sy ini...jutaan terima kasih atas kerjasama ikhlas tuan2 smua...

adie7554

Posts : 5
Points : 11
Join date : 29/05/2012

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by reza on Tue Jun 05, 2012 11:33 am

adie7554 wrote:salam forumer..sy baru join forum ni...blm lg ada CE..tgah2 duk riki2 apa masalah pro dan kon CE ni...memang amat berminat n akan memiliki MPV ini..insyaalah hujung thn ni...skng tegh buat survay...lau tya kat salesman sure smua OK...so that Y la sy join forum ni ingin berkongsi pendapat dgn otai2 yg mebi sudah menjangkau 4 thn bersama CE dan ada juga yg baru bersama CE...sy yakin mesti ada masalah masing2 so far dgn ikhlas hati geng boleh x share skit masalah2 CE bg bakal user seperti sy ini...jutaan terima kasih atas kerjasama ikhlas tuan2 smua...

tq geng kerana sudi memilih cec, kalau ade masalah boleh cite kat sini, sambil2 tu boleh la godek2 kat topic yg sedia ada.

reza
Vice President 2
Vice President 2

Posts : 3446
Points : 3527
Join date : 02/08/2009
Location : cec009

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by joekudin on Tue Jun 05, 2012 8:24 pm

adie7554 wrote:salam forumer..sy baru join forum ni...blm lg ada CE..tgah2 duk riki2 apa masalah pro dan kon CE ni...memang amat berminat n akan memiliki MPV ini..insyaalah hujung thn ni...skng tegh buat survay...lau tya kat salesman sure smua OK...so that Y la sy join forum ni ingin berkongsi pendapat dgn otai2 yg mebi sudah menjangkau 4 thn bersama CE dan ada juga yg baru bersama CE...sy yakin mesti ada masalah masing2 so far dgn ikhlas hati geng boleh x share skit masalah2 CE bg bakal user seperti sy ini...jutaan terima kasih atas kerjasama ikhlas tuan2 smua...
salam bro.....bmw,toyota,proton,perodua,dll....semu ader masaalah yg tersendiri..pasal semua kenderaan di muka bumi ne di cipta oleh manusia....so jgn ragu2...hidup kena yakin....buat pilihan yg tepat dan berbaloi..... Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil aper2 pon ce terbaik bagi kami di CEC,,,,,, affraid affraid affraid

joekudin

Posts : 435
Points : 457
Join date : 16/06/2011
Age : 41
Location : CEC 221 Kota Damansara, SELANGOR Darul Ehsan

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by bro_jiwa on Thu Jun 07, 2012 3:45 pm

adie7554 wrote:salam forumer..sy baru join forum ni...blm lg ada CE..tgah2 duk riki2 apa masalah pro dan kon CE ni...memang amat berminat n akan memiliki MPV ini..insyaalah hujung thn ni...skng tegh buat survay...lau tya kat salesman sure smua OK...so that Y la sy join forum ni ingin berkongsi pendapat dgn otai2 yg mebi sudah menjangkau 4 thn bersama CE dan ada juga yg baru bersama CE...sy yakin mesti ada masalah masing2 so far dgn ikhlas hati geng boleh x share skit masalah2 CE bg bakal user seperti sy ini...jutaan terima kasih atas kerjasama ikhlas tuan2 smua...

TAHNIAH Bro Adie kerana memilih Forum CEC...smoga mndapat pelbagai info yg terbaik sebelum memiliki CE ni..bgi kwe la pemilik CE terawal 2008 2.4 Mitsubishi..stkt ni alhamdullah stlah hampir 4 thn m'ggunakan jentera buatan China ni dn millege pun dh mencecah 100k lbh.Berbekalka pengalaman ini:
1. Kwe, Mr P, Bro Rahman (CE 2.4) Perlis - KL/Kuantan melalui perjalanan 20-22 jam tanpa henti dr perlis ketika TT di Perlis akibat jem Cuti Thn Bru Cina.kwe percaya dgn kekuatan n ketahanan enjin CE dlm perjalanan yg begitu lama membuatkan kami tidak ragu2 lagi akan kekuatan enjin CE ni...
2. Cgu Mizanganu (CE 2.0)..melalui perjalanan dri Kemaman - Kulai Johor - Kemaman juga hampir 20-22 jam perjalanan.
3. Para CEC/CEO yg melalui perjalanan lbh 1000km jauh ke Hatyai, Pattaya Thailand...

Ketidakpuasan pada kekemasan dalaman 2 mybe kurg memuaskan tetapi berpadanan la nga rege 80-90K..ambil inisiatif kte sndiri utk menampakkan ruang yg lebih GANAZ serta kekemasan dlman.. KERAGUAN pasti pd mulanya utk memiliki CE mklumler tkut2 keta buatan china ni...sdgkn byk2 brg2 yg kite gunakan pun dtnye dr China...setiap jenama keta walhal BMW, Merc skalipun ada kekurangan n kelebihan tersendiri...so, tepuk dada tya selera..permasalahn yg timbul kte atasi bersama.nilah gunanya kte berCLUB..bab maintenance pun stkt ni alhamdllah.paras sederhana..feeback drp CEO smua ok...dan smua teruja memilih CE sbg kenderaan kluarga...byk kenangan telahpun dicipta bersama CE ni...dan kenangan yg xdpt dilupakan ialah Knvoi Terpanjang yg diiktiraf di dlm MBOR...apepun pilihan di hati BRO sekeluarga....srvey sebaiknya..bncang nga wife dulu hehe...rs2 dh conpem...sambar je BRO...lebih2 lg Chery Eastar ST yg terbaru akan dipasarkan xlama lg...dgn GRILLnya yg mengancam n LED yg melingkar pd lampu...peeergghh cntik bro....menyerlahkan lg keSPORTYtan...

insyaAllah smoga mendapat hasil yg terbaik n akan bersama kami di CEC...."TERBAEK".... sunny

bro_jiwa

Posts : 1079
Points : 1090
Join date : 08/02/2011
Location : CEC 075 Kuantan 013-9885676/9985676

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by along on Thu Jun 07, 2012 4:03 pm

Assalam

betul ke post kat sini...cari temapt len yg sesuai x jumpa..

hari isnin hantar utk tukar cooling coil still under waranty pagi tadi baru amek...
mase di SC alternator plak wat hal trus di tukar jugak masih jugak dalam waranty...alhamdulillah selamat poket
pas ambil pagi tadi mase nk blik wheel bearing plak buat hal...da anta balik ke SC tinggal lagi sari kat sana..katanya sok siap
harap-harap siap nk kena g J.B tu sok

along

Posts : 10
Points : 10
Join date : 12/12/2011
Location : Penang - K.L

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by reza on Thu Jun 07, 2012 9:04 pm

along wrote:Assalam

betul ke post kat sini...cari temapt len yg sesuai x jumpa..

hari isnin hantar utk tukar cooling coil still under waranty pagi tadi baru amek...
mase di SC alternator plak wat hal trus di tukar jugak masih jugak dalam waranty...alhamdulillah selamat poket
pas ambil pagi tadi mase nk blik wheel bearing plak buat hal...da anta balik ke SC tinggal lagi sari kat sana..katanya sok siap
harap-harap siap nk kena g J.B tu sok

bagusnya semua under waranty

reza
Vice President 2
Vice President 2

Posts : 3446
Points : 3527
Join date : 02/08/2009
Location : cec009

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by Mr Mama on Tue Jun 12, 2012 10:26 am

SILA KEMUKAKAN PADA KAMI AGAR KAMI BOLEH MEMBANTU SEMAMPU NYE...

Mr Mama
President
President

Posts : 17743
Points : 18401
Join date : 30/07/2009
Age : 55
Location : CEC 001 StoneCold Hill - 0192625856

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by irmirm77 on Tue Jun 12, 2012 11:28 am

Kami di CEC senantiasa sedia menolong mana2 ahli yg dlm masalah... Jika ada sebarang keraguan boleh tanya.. Jika breakdown boleh call.... InsyaAllah kami bantu yg terdaya...

irmirm77
East Coast Leader 1
East Coast Leader 1

Posts : 787
Points : 819
Join date : 04/12/2009
Age : 39
Location : CEC 024 : Paka

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by adie7554 on Tue Jun 12, 2012 11:45 am

reza wrote:
along wrote:Assalam

betul ke post kat sini...cari temapt len yg sesuai x jumpa..

hari isnin hantar utk tukar cooling coil still under waranty pagi tadi baru amek...
mase di SC alternator plak wat hal trus di tukar jugak masih jugak dalam waranty...alhamdulillah selamat poket
pas ambil pagi tadi mase nk blik wheel bearing plak buat hal...da anta balik ke SC tinggal lagi sari kat sana..katanya sok siap
harap-harap siap nk kena g J.B tu sok


dah berapa lama pakai CE?


bagusnya semua under waranty

adie7554

Posts : 5
Points : 11
Join date : 29/05/2012

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by adie7554 on Tue Jun 12, 2012 11:57 am

along wrote:Assalam

betul ke post kat sini...cari temapt len yg sesuai x jumpa..

hari isnin hantar utk tukar cooling coil still under waranty pagi tadi baru amek...
mase di SC alternator plak wat hal trus di tukar jugak masih jugak dalam waranty...alhamdulillah selamat poket
pas ambil pagi tadi mase nk blik wheel bearing plak buat hal...da anta balik ke SC tinggal lagi sari kat sana..katanya sok siap
harap-harap siap nk kena g J.B tu sok



sy follow perkembangan CE sejak enjin mits 2.4 lg...dulu byk sy follow forum..rata2 mngatakan ce lau speed lebih 100kmj..dengar angin masuk...econ lambat sejak...3rd row xdak econ...ada masalh clip pintu bila pasang tinted nk tutp blk cover pintu tu klip patah...brake pad pun prob...ramai tukar brembo...masalah bau yg kurang enak dr luar cepat meresap...ada juga yg tgh drive tetiba enjin mati...ada byk lg yg sy xpasti...sehingga la dia pakai enjin dia sendri ACTECO 2.0...lau tya salesman semua masalah2 tu dh solve...tp xtau la sebab sy blm penah drive...syg..MPV ni cantik gedabak n murah...harap dgn harga tu berbaloi la dgn terpaksa berkorban hutang selama 7-9 thn...now paling latest CE ES..wow....siap sun roof..tinted..body skit..siap ada LCD lg..kusyen kulit...n ada colour baru ( tp blm nmpak atas jalan lg)..harap2 dgn penampilan terbaru ni semua masaalah2 dahulu depa dh solve la..kesian la bg user yg baru nk beli mcm sy ni...takut2 baru nk berjalan jauh dh brakedown bunyi mcm2...malu kat bini n anak2 duk sebelah...harap forumer yg dh pakai CE ni kongsi skit la apa masalahnya ya?......hnya dr USER sj yg dpt respon masalah...bukan dr SALESMAN

adie7554

Posts : 5
Points : 11
Join date : 29/05/2012

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by bro_jiwa on Tue Jun 12, 2012 5:13 pm

insyaAllah bro, semua geng CEC/CEO terbaek...bleh membantu...

bro_jiwa

Posts : 1079
Points : 1090
Join date : 08/02/2011
Location : CEC 075 Kuantan 013-9885676/9985676

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by Dean737 on Mon Jul 09, 2012 12:21 pm

saya newbie kat sini,

nak tanya la pasal headlamp tiba2 mati x idup gelap...??? pas tu off n on balik idup pulak....memang cam tu ker???

Dean737

Posts : 14
Points : 14
Join date : 04/07/2012
Age : 38
Location : Mount Austin,JB

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by reza on Mon Jul 09, 2012 1:22 pm

Dean737 wrote:saya newbie kat sini,

nak tanya la pasal headlamp tiba2 mati x idup gelap...??? pas tu off n on balik idup pulak....memang cam tu ker???

mungkin bulb dah nak kong atau conector tak rapat, boleh g sc chek

reza
Vice President 2
Vice President 2

Posts : 3446
Points : 3527
Join date : 02/08/2009
Location : cec009

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by Mat Fay on Mon Jul 09, 2012 2:21 pm

reza wrote:
Dean737 wrote:saya newbie kat sini,

nak tanya la pasal headlamp tiba2 mati x idup gelap...??? pas tu off n on balik idup pulak....memang cam tu ker???

mungkin bulb dah nak kong atau conector tak rapat, boleh g sc chek

Ni connector rasanya..kat headlamp tu ada connector...sebelah power stering oil tu...kena buka cover headlamp dan check connector kat situ...den dah jd tempoh hari... Smile

Mat Fay

Posts : 764
Points : 783
Join date : 23/09/2011
Age : 40
Location : Pdg Temusu SP,Kangar,Jitra(CEC274)

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by Dean737 on Mon Jul 09, 2012 2:53 pm

agaknya la....mmg baru tukar bulb belah kanan...tapi yg peliknya bila gelap sampai dua2 belah...kiri kanan...

Dean737

Posts : 14
Points : 14
Join date : 04/07/2012
Age : 38
Location : Mount Austin,JB

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by along on Thu Jul 12, 2012 12:21 pm

adie7554 wrote:
reza wrote:
along wrote:Assalam

betul ke post kat sini...cari temapt len yg sesuai x jumpa..

hari isnin hantar utk tukar cooling coil still under waranty pagi tadi baru amek...
mase di SC alternator plak wat hal trus di tukar jugak masih jugak dalam waranty...alhamdulillah selamat poket
pas ambil pagi tadi mase nk blik wheel bearing plak buat hal...da anta balik ke SC tinggal lagi sari kat sana..katanya sok siap
harap-harap siap nk kena g J.B tu sok


dah berapa lama pakai CE?


bagusnya semua under waranty


maaf lambat reply....bulan sembilan ni dua tahun

along

Posts : 10
Points : 10
Join date : 12/12/2011
Location : Penang - K.L

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by along on Thu Jul 12, 2012 12:22 pm

Assalam...

apa plak ni....tetiba ABS ngan brake system nyala pulak nie...sign airbag pun nyala jugak.....adehhh

along

Posts : 10
Points : 10
Join date : 12/12/2011
Location : Penang - K.L

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by abadi_andy on Wed Oct 24, 2012 2:01 am

along wrote:Assalam...

apa plak ni....tetiba ABS ngan brake system nyala pulak nie...sign airbag pun nyala jugak.....adehhh

Bateri atau alternator nk kong kot..

abadi_andy

Posts : 11
Points : 19
Join date : 02/10/2011

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by Razali8822 on Wed Dec 12, 2012 3:27 am

saya pun ada masalah yg sama tetiba ABS ngan brake system nyala pulak nie...sign airbag pun nyala jugak..aircond stop bila kereta bergerak n on bila kereta berhenti. pi SC cek katanya masalah altnator over cas.. betul ke harga sampai RM1k ++.. mohon pandangan sahabat

Razali8822

Posts : 1
Points : 1
Join date : 15/08/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by n@faiz on Wed Dec 19, 2012 5:45 pm

Razali8822 wrote:saya pun ada masalah yg sama tetiba ABS ngan brake system nyala pulak nie...sign airbag pun nyala jugak..aircond stop bila kereta bergerak n on bila kereta berhenti. pi SC cek katanya masalah altnator over cas.. betul ke harga sampai RM1k ++.. mohon pandangan sahabat
Kalau under warranty free lagi..kalau dah habih warranty try alternator waja rasanya rm300 dapatla..

n@faiz

Posts : 277
Points : 274
Join date : 19/12/2009
Age : 45
Location : CEC 050 @ Pasir Mas

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by irmirm77 on Fri Dec 21, 2012 1:09 pm

begitulah kesan-kesan awal alternator rosak.. kebenyakan CE lain yg ada masalah yg sama dah pun tukar alternator waja.

irmirm77
East Coast Leader 1
East Coast Leader 1

Posts : 787
Points : 819
Join date : 04/12/2009
Age : 39
Location : CEC 024 : Paka

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by alfatoni on Tue Dec 25, 2012 12:16 am

CE 2.4 ngan 2.0 sama2 bleh masuk alternator yg waja punya ke?

alfatoni

Posts : 43
Points : 43
Join date : 13/08/2012
Location : CEC 547 - Kupang, Kedah - Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by tcchuan on Thu Jan 03, 2013 2:14 pm

Hi
anyone know how to reset the remote key?
Thanks

tcchuan

Posts : 1
Points : 1
Join date : 01/03/2011

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by norlizah on Thu Aug 15, 2013 8:00 am

Anyone knows cmana nak setkan semula gambar spana yg menyala?workshop biasa mmg x bole buat ke?anyone knows...anyway, im chery eastar 2.0 owner....wvb4338

norlizah

Posts : 3
Points : 3
Join date : 14/08/2013

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by Mat Fay on Fri Aug 16, 2013 9:36 am

Norliza...untuk setkan spana yang menyala tu cuma tekan button yang kat odometer tu dan jgn lepas sambil onkan switch kereta anda sehingga habis bunyi bip...jika selepas on switch masih nyala....buat perkara yang sama sekali lagi...InshaAllah settle lampu spana merah tu...selamat mencuba...

Mat Fay

Posts : 764
Points : 783
Join date : 23/09/2011
Age : 40
Location : Pdg Temusu SP,Kangar,Jitra(CEC274)

Back to top Go down

Re: masalah2 minor n major CE

Post by Sponsored content Today at 3:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum